Billedhugger
GERDA THUNE ANDERSEN 

 

UDSTILLINGER

    CV

UDSMYKNINGER

 VÆRKER

UDMÆRKELSER

       HOME

KONTAKT

 GENIUS LOCI

Peterskirken i Rom hører til blandt de største og mest betydningsfulde bygninger i det europæiske rum. Den er samtidig centrum for den kristne kirke og en af renaissancens arkitektoniske højdepunkter. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i netop dette bygningsværk, fordi jeg interesserer mig for arkitekturens tematik, sammenhængen mellem det åndelige og det fysiske rum.

Michelangelo blev kirkens arkitekt i en sen alder i 1547 og det er i vid udstrækning under hans ledelse, kirken rejste sig i den form vi kender i dag.

Peterskirkens langstrakte byggeproces strækker sig over flere epoker, og fremstår således som en palimpsest af betydninger, beslutninger og byggeidealer.

Min installation viser et plansnit i 1:10 af tamburen til kuplen på Peterskirken, der tematiserer forholdet mellem skulptur og bygningsskala. Tamburen er den trommeformede underdel, der bærer selve kuplen og som blev bygget mens Michelangelo endnu var i live.

Plansnittet består af to cirkler inden i hinanden med 16 elementer i hver cirkel og 25 cm høje. Den yderste cirkel markerer de korintiske tvillingesøjler med det bagvedliggende murstykke, og den indre cirkel består af de 16 stykker murværk der adskiller vinduespartierne.

I vores tid skabes defokuserede rum, der som udgangspunkt ikke arbejder med den verdensdefinerende stabilitet og de traditionsbaserede betydningslag, som denne midtsøgende tambur i al sin enkelhed frembyder.