Billedhugger
GERDA THUNE ANDERSEN

 

 

UDSTILLINGER

    CV

UDSMYKNINGER

 VÆRKER

UDMÆRKELSER

       HOME

KONTAKT

 

 


All Men are Brothers

Skulpturen er udført til særudstillingen 'No Mans Land' på Tegners Museum.

I Rudolph Tegners sidste ufuldendte skulptur DE BLINDE FRA MARAKECH er det mændene, der bærer den døde til graven, for i den arabiske verden er det traditionelt kun mænd, der begraver de døde, kvinderne anses for at være for følelsesladede. Hvis der er for megen gråd, hindrer det den døde i at begive sig videre fra dødens mellemstadie til Paradis.

Jeg har valgt et horisontalt værk som modvægt til Tegners opretstående skulptur.

Jeg har lagt den døde skikkelse, i dette tilfælde en mand, i størrelsesforholdet 1:1 horisontalt på gulvet på en forhøjning , svøbt/viklet i et hvidt klæde. Det er medens den døde stadigvæk ligger på jorden i hjemmet, at kvinderne samles og har mulighed for at tage afsked og vise deres sorg, inden mændene bærer den afdøde bort.

Den grønne farve, som er sejrens farve i den arabiske verden, og som går igen i de fleste af disse landes flag, har en ganske bestemt symbolsk betydning i den muslimske tro. Farven grøn er anset for at være Muhammeds yndlingsfarve, og han skal ofte have båret en grøn kjortel. Grøn er også symbol på naturen og på Paradis, derfor er mange moskékupler grønne. Paradis beskrives i Koranen som et frodigt sted med floder og træer i overflod, og hvor beboerne er klædt i grønne silkeklæder.
Den grønne farve indgår derfor i værket.

Den indhyllede krop hviler på et podie bygget af sandblæste aluminiumsplader.
Disse plader bærer følgende tekst både på arabisk og dansk.

Teksten er et vers fra koranen (5:32), der siger:

If anyone slays a man, it is as if he has slain all mankind…

- If anyone saves a life, it is as if he had saved the lives of all mankind. menneskeheden